Morata Barrado, Antonio Dionisio antonio.morata@upm.es

Actividades

Effect of processing Verdejo grape must by UHPH using non-Saccharomyces yeasts in the absence of SO2

  • Escott C
  • Vaquero C
  • del Fresno JM
  • Topo A
  • Comuzzo P
  • Gonzalez C
  • Morata A
... Ver más Contraer

Sustainable Food Technology (p. 437-446) - 1/1/2024

10.1039/d3fb00226h Ver en origen

  • ISSN 27538095

Analysis of pyranoanthocyanins, polymeric pigments and colour parameters in Port wines

  • Mesquita JL
  • Escott C
  • Graça A
  • de Freitas V
  • Morata A

Oeno One - 1/1/2024

10.20870/oeno-one.2024.58.1.7751 Ver en origen

  • ISSN 24941271

Pedro Tienda \in memoruam\, referencia clave de la enología española de las últimas décadas: Profesor de la Universidad Politécnica de Madrid e investigador del CSIC

  • Antonio Morata Barrado

Enólogos (p. 14-15) - 1/1/2024

  • ISSN 16957296
  • iMarina

Effect of HHP and UHPH High-Pressure Techniques on the Extraction and Stability of Grape and Other Fruit Anthocyanins

  • Morata, A
  • del Fresno, JM
  • Gavahian, M
  • Guamis, B
  • Palomero, F
  • López, C

Antioxidants - 1/9/2023

10.3390/antiox12091746 Ver en origen

  • ISSN 20763921

Isotonic Drinks Based on Organic Grape Juice and Naturally Flavored with Herb and Spice Extracts

  • Bendaali, Y
  • Vaquero, C
  • Escott, C
  • González, C
  • Morata, A

Beverages - 1/6/2023

10.3390/beverages9020049 Ver en origen

  • ISSN 23065710

Use of Fumaric Acid to Inhibit Malolactic Fermentation in Bottled Rioja Wines: Effect in pH and Volatile Acidity Control

  • A Morata
  • E Adell
  • C López
  • F Palomero
  • E Suárez
  • S Pedrero

Beverages - 13/2/2023

10.3390/beverages9010016 Ver en origen

  • ISSN 23065710

Emerging biotechnologies and non-thermal technologies for winemaking in a context of global warming

  • Comuzzo, P
  • del Fresno, JM
  • Voce, S
  • Loira, I
  • Morata, A

Frontiers In Microbiology - 6/10/2023

10.3389/fmicb.2023.1273940 Ver en origen

  • ISSN 1664302X

Selección de levaduras para ala mejora de la acidez, control del pH, modulación de la expresión aromática y aumento del volumen en boca en vinos de zonas cálidas. Proyecto Freshwines

  • Antonio Morata Barrado
  • Carlos Escott Pérez
  • Carmen González

Enólogos (p. 64-73) - 1/1/2023

  • ISSN 16957296
  • iMarina

Guidelines on reporting treatment conditions for emerging technologies in food processing

  • Gomez-Lopez, Vicente M.
  • Pataro, Gianpiero
  • Tiwari, Brijesh
  • Gozzi, Mario
  • Meireles, Maria Angela A.
  • Wang, Shaojin
  • Guamis, Buenaventura
  • Pan, Zhongli
  • Ramaswamy, Hosahalli
  • Sastry, Sudhir
  • Kuntz, Florent
  • Cullen, Patrick J.
  • Vidyarthi, Sriram K.
  • Ling, Bo
  • Quevedo, Joan Miquel
  • Strasser, Alain
  • Vignali, Giuseppe
  • Veggi, Priscilla C.
  • Gervilla, Ramon
  • Kotilainen, Heidi Maria
  • Pelacci, Massimiliano
  • Vigano, Juliane
  • Morata, Antonio;
... Ver más Contraer

Critical Reviews In Food Science And Nutrition (p. 5925-5949) - 19/7/2022

10.1080/10408398.2021.1895058 Ver en origen

  • ISSN 10408398

Co-inoculations of Lachancea thermotolerans with different Hanseniaspora spp.: Acidification, aroma, biocompatibility, and effects of nutrients in wine

  • Vaquero, Cristian
  • Escott, Carlos
  • Heras, Jose Maria
  • Carrau, Francisco
  • Morata, Antonio;

Food Research International - 1/11/2022

10.1016/j.foodres.2022.111891 Ver en origen

  • ISSN 09639969

White Wine Technology

  • Morata A

(p. 1-415) - 1/1/2021

10.1016/b978-0-12-823497-6.00037-5 Ver en origen

  • ISBN 978-0-12-823497-6

Red Wine Technology

  • Morata A

(p. 1-408) - 1/11/2018

  • ISBN 9780128144008
  • iMarina

Anthocyanins: Yeast’s Role in Natural Pigment Modification

  • Escott C
  • López C
  • Morata A

Microbial Pigments: Applications In Food And Beverage Industry (p. 199-215) - 1/1/2024

10.1201/9781003353980-13 Ver en origen

White must preservation by ultra-high pressure homogenization without SO2

  • Loira I
  • Escott C
  • Del Fresno JM
  • Bañuelos MA
  • González C
  • Guamis B
  • Suárez-Lepe JA
  • Morata A
... Ver más Contraer

White Wine Technology (p. 49-59) - 1/1/2021

10.1016/b978-0-12-823497-6.00014-4 Ver en origen

Biological acidification by Lachancea thermotolerans

  • Morata A
  • Loira I
  • González C
  • Bañuelos MA
  • Cuerda R
  • Heras JM
  • Vaquero C
  • Suárez-Lepe JA
... Ver más Contraer

White Wine Technology (p. 131-142) - 1/1/2021

10.1016/b978-0-12-823497-6.00010-7 Ver en origen

White must extraction methods

  • Del Fresno JM
  • Cardona M
  • Ossorio P
  • Loira I
  • Escott C
  • Morata A

White Wine Technology (p. 39-47) - 1/1/2021

10.1016/b978-0-12-823497-6.00013-2 Ver en origen

Use of pulsed electric fields in white grape processing

  • Delso C
  • Martínez JM
  • Aguilar-Machado D
  • Maza M
  • Morata A
  • Álvarez I
  • Raso J
... Ver más Contraer

White Wine Technology (p. 61-71) - 1/1/2021

10.1016/b978-0-12-823497-6.00005-3 Ver en origen

ISOLATION, SELECTION, AND IDENTIFICATION TECHNIQUES FOR NON-SACCHAROMYCES YEASTS OF OENOLOGICAL INTEREST

  • Iris, Loira
  • Antonio, Morata
  • Maria Antonia, Banuelos
  • Jose Antonio, Suarez-Lepe;

Biotechnological Progress And Beverage Consumption (p. 467-508) - 1/1/2020

10.1016/b978-0-12-816678-9.00015-1 Ver en origen

Craft beers: current situtation and future trends

  • María Jesús Callejo González
  • Wendu Tesfaye
  • Carmen González
  • Antonio Morata Barrado

New Advances On Fermentation Processes (p. 83-102) - 1/1/2020

  • iMarina

ANTHOCYANINS AS NATURAL PIGMENTS IN BEVERAGES

  • Morata, A.
  • Lopez, C.
  • Tesfaye, W.
  • Gonzalez, C.
  • Escott, C.;

Value-Added Ingredients And Enrichments Of Beverages (p. 383-428) - 1/1/2019

10.1016/b978-0-12-816687-1.00012-6 Ver en origen

Technology of vermouth wines

  • Morata A
  • Vaquero C
  • Palomero F
  • Loira I
  • Bañuelos MA
  • Suárez-Lepe JA

Alcoholic Beverages: Volume 7: The Science Of Beverages (p. 35-63) - 1/1/2019

10.1016/b978-0-12-815269-0.00002-7 Ver en origen

Dairy and nondairy-based beverages as a vehicle for probiotics, prebiotics, and symbiotics: alternatives to health versus disease binomial approach through food

  • Tesfaye W
  • Suarez-Lepe JA
  • Loira I
  • Palomero F
  • Morata A

Milk-Based Beverages: Volume 9: The Science Of Beverages (p. 473-520) - 1/1/2019

10.1016/b978-0-12-815504-2.00014-1 Ver en origen

Cluster microclimate, canopy management and its influence on the berry (size and composition) quality

  • de la Fuente M
  • Escott C
  • del Fresno JM
  • Loira I
  • Lissarrague JR
  • Baeza P
  • Morata A
... Ver más Contraer

Bio Web Of Conferences - 6/12/2023

10.1051/bioconf/20236801027 Ver en origen

  • ISSN 21174458

Use of red grape juice (concentrated and treated by UHPH) as a base to produce isotonic drinks

  • Gonzalez C
  • Bendaali Y
  • Vaquero C
  • Escott C
  • del Fresno JM
  • Loira I
  • Bañuelos MA
  • Palomero F
  • López C
  • Lepe JAS
  • Morata A
... Ver más Contraer

Bio Web Of Conferences - 6/12/2023

10.1051/bioconf/20236802024 Ver en origen

  • ISSN 21174458

Improving the implantation of non-Saccharomyces yeasts in winemaking by UHPH processing

  • Morata A
  • Escott C
  • Vaquero C
  • del Fresno JM
  • Guamis B
  • Loira I
  • Bañuelos MA
  • Palomero F
  • López C
  • González C
  • Lepe JAS
... Ver más Contraer

Bio Web Of Conferences - 6/12/2023

10.1051/bioconf/20236802001 Ver en origen

  • ISSN 21174458

Use of Hanseniaspora spp. in sequential fermentation with Saccharomyces cerevisiae to improve the aromatic complexity of Albillo Mayor white wines

  • del Fresno JM
  • Carrau F
  • Escott C
  • Vaquero C
  • González C
  • Morata A

Bio Web Of Conferences - 6/12/2023

10.1051/bioconf/20236802029 Ver en origen

  • ISSN 21174458

Optical and AFM microscopy of grape juices treated with UHPH: Effects of microstructure and nanostructure

  • Escott C
  • Vaquero C
  • López C
  • Loira I
  • González C
  • del Fresno JM
  • Palomero F
  • Suárez-Lepe JA
  • Morata A
... Ver más Contraer

Bio Web Of Conferences - 6/12/2023

10.1051/bioconf/20236802009 Ver en origen

  • ISSN 21174458

UHPH processing of grape must to improve wine quality

  • A Morata
  • I Loira
  • C Escott
  • C Vaquero
  • MA Bañuelos
  • JM del Fresno

Bio Web Of Conferences - 1/1/2023

10.1051/bioconf/20235602006 Ver en origen

  • ISSN 21174458

Emerging Technologies to Increase Extraction, Control Microorganisms, and Reduce SO2

  • Morata, Antonio
  • Loira, Iris
  • Guamis, Buenaventura
  • Raso, Javier
  • Manuel del Fresno, Juan
  • Escott, Carlos
  • Antonia Bañuelos, María
  • Álvarez, Ignacio
  • Tesfaye, Wendu
  • González, Carmen
  • Antonio Suárez-Lepe, Jose
... Ver más Contraer

Chemistry And Biochemistry Of Winemaking, Wine Stabilization And Aging - 16/4/2020

10.5772/intechopen.92035 Ver en origen

UHPH FOR CONTROLLING GRAPE MICROORGANISMS AND ITS REPERCUSSION IN THE SENSORY PROFILE OF WHITE WINES

  • LOIRA CALVAR, IRIS
  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
  • BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA
  • GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN

Book Of Abstracts 42nd Congress Of Vine And Wine (p. 216-217) - 15/7/2019

  • iMarina

THE OENOLOGICAL INTEREST OF FUMARIC ACID: STOP MALOLACTIC FERMENTATION AND PRESERVE THE FRESHNESS OF WINES

  • LOIRA CALVAR, IRIS
  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
  • LOPEZ DIAZ, CARMEN
  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE
  • BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA

Book Of Abstracts 42nd Congress Of Vine And Wine (p. 215-216) - 15/7/2019

10.1051/bioconf/20191502034 Ver en origen

  • ISSN 21174458

NON-SACCHAROMYCES YEASTS IN TERNARY CULTURE FERMENTATIONS AS A BIOTECHNOLOGY TO IMPROVE QUALITY IN WARM CLIMATE WINES

  • LOIRA CALVAR, IRIS
  • FRESNO FLOREZ, JUAN MANUEL DEL
  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
  • ESCOTT PEREZ, CARLOS

Book Of Abstracts 42nd Congress Of Vine And Wine (p. 470-470) - 15/7/2019

  • iMarina

Este/a investigador/a no tiene documentos de trabajo.

Este/a investigador/a no tiene informes técnicos.

Aplicaciones innovadoras de las altas presiones para mejorar la biotecnología enológica

  • ESCOTT PEREZ, CARLOS (Miembro del equipo de trabajo)
  • Otero García, Laura (Participante)
  • Pérez Mateos, Miriam (Participante)
  • LOIRA CALVAR, IRIS (Investigador principal (IP))
  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
  • LOPEZ DIAZ, CARMEN (Participante)
  • GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
  • BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA (Participante)
  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)
  • FRESNO FLOREZ, JUAN MANUEL DEL (Participante)
... Ver más Contraer

Ejecución: 01-01-2022 - 31-12-2024

Tipo: Nacional

  • iMarina

PROYECTO FRESHWINES: ESTRATEGIAS ECOLOGICAS Y TECNOLOGICAS PARA MEJORAR LA FRESCURA DE VINOS ESPAÑOLES. (Alias GONZALEZ BYASS JEREZ)

  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))

Ejecución: 01-12-2020 - 27-01-2021

  • iMarina

PROYECTO FRESHWINES: ESTRATEGIAS ECOLOGICAS Y TECNOLOGICAS PARA MEJORAR LA FRESCURA DE VINOS ESPAÑOLES. (Alias FONTANA)

  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))

Ejecución: 01-12-2020 - 10-02-2021

  • iMarina

PROYECTO FRESHWINES: ESTRATEGIAS ECOLOGICAS Y TECNOLOGICAS PARA MEJORAR LA FRESCURA DE VINOS ESPAÑOLES. (Alias ALCOHOLES TOMELLOSO)

  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))

Ejecución: 01-12-2020 - 27-04-2021

  • iMarina

PROYECTO FRESHWINES: ESTRATEGIAS ECOLOGICAS Y TECNOLOGICAS PARA MEJORAR LA FRESCURA DE VINOS ESPAÑOLES. (Alias LALLEMAND BIO)

  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))

Ejecución: 01-12-2020 - 21-01-2021

  • iMarina

PROYECTO FRESHWINES: ESTRATEGIAS ECOLOGICAS Y TECNOLOGICAS PARA MEJORAR LA FRESCURA DE VINOS ESPAÑOLES. (Alias COMENGE)

  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))

Ejecución: 01-12-2020 - 22-12-2020

  • iMarina

Luz pulsada para el control de microorganismos en uva. Efecto sobre nuevas biotecnologías de vinificación

  • GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
  • TESFAYE YIMER, WENDU (Participante)
  • BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA (Participante)
  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)

Ejecución: 01-01-2019 - 31-12-2021

Tipo: Nacional

Importe financiado: 108900,00 Euros.

  • iMarina

Formación de pigmentos piranoantociánicos y poliméricos estables durante la fermentación con no-Saccharomyces y Saccharomyces

  • BENITO SAEZ, SANTIAGO (Participante)
  • VILLA VIDAROR, ANA (Participante)
  • BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA (Participante)
  • GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
  • UTHURRY WEINBERGER, CARLOS ANIBAL (Participante)
  • CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
  • TESFAYE YIMER, WENDU (Participante)
... Ver más Contraer

Ejecución: 01-01-2014 - 31-12-2016

Tipo: Nacional

Importe financiado: 72600,00 Euros.

  • iMarina

Optimización técnica y microbiológica de la crianza sobre lías en vinos tintos

  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO (Investigador principal (IP))
  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Participante)
  • CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)
  • FRESNO FLOREZ, JUAN MANUEL DEL (Participante)

Ejecución: 14-01-2009 - 13-01-2012

Tipo: Nacional

  • iMarina

Técnicas Viticolas y Enológicas para la Regulación del Equilibrio Alcohol/Acidez y Protección de Color en Vinos Tintos

  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)
  • TIENDA PRIEGO, PEDRO (Participante)
  • GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
  • CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Participante)
  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO (Investigador principal (IP))
  • BENITO SAEZ, SANTIAGO (Miembro del equipo de trabajo)
... Ver más Contraer

Ejecución: 01-01-2009 - 31-12-2011

Tipo: Nacional

  • iMarina

Aplicación de ultrasonidos en la crianza sobre lías y envejecimiento de vinos tintos

  • Antonio Morata Barrado (Director) Doctorando: Juan Manuel Del Fresno Flórez

1/1/2019

  • iMarina

Use of non-Saccharomyces yeasts to enhance the quality of red wines

  • Antonio Morata Barrado (Director) Doctorando: Carlos Escott Pérez

1/1/2018

  • iMarina

Optimización de parámetros fermentativos de calidad en vinos tintos de zonas cálidas

  • Morata Barrado, Antonio (Director)
  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO (Director) Doctorando: Loira, Iris

1/1/2014

  • iMarina

Utilización de bloqueadores metabólicos y optimización de las condiciones de aplicación para la reducción del grado alcohólico en vinos elaborados a partir de uva procedente de zonas cálidas.

  • Antonio Morata Barrado (Director) Doctorando: Ricardo David Vejarano Mantilla

1/1/2013

  • iMarina

Estudio y optimización de la crianza sobre lías en vinos tintos: Incidencia de la autolisis de levaduras.

  • José Antonio Suárez Lepe (Director)
  • Antonio Morata Barrado (Director) Doctorando: Felipe Palomero

1/1/2009

  • iMarina

Origen y control en vinos tintos de anomalías olfativas y nuevas formas estables de color relacionadas con el metaboloma de levaduras.

  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Autor o Coautor)
  • José Antonio Suárez Lepe (Director)
  • Antonio Morata Barrado (Director) Doctorando: Santiago Benito Saez

1/1/2009

  • iMarina

Este/a investigador/a no tiene patentes o licencias de software.

Última actualización de los datos: 28/08/24 9:27