Bañuelos Bernabe, Maria Antonia mantonia.banuelos@upm.es
Actividades
- Artículos 38
- Libros 0
- Capítulos de libro 4
- Congresos 9
- Documentos de trabajo 0
- Informes técnicos 0
- Proyectos de investigación 6
- Tesis dirigidas 0
- Patentes o licencias de software 0
Use of Fumaric Acid to Inhibit Malolactic Fermentation in Bottled Rioja Wines: Effect in pH and Volatile Acidity Control
- Morata, A
- Adell, E
- López, C
- Palomero, F
- Suárez, E
- Pedrero, S
- Bañuelos, MA
- González, C
Beverages - 13/2/2023
10.3390/beverages9010016 Ver en origen
- ISSN 23065710
- iMarina
- iMarina
Cabernet Sauvignon Red Must Processing by UHPH to Produce Wine Without SO2: the Colloidal Structure, Microbial and Oxidation Control, Colour Protection and Sensory Quality of the Wine
- Vaquero, Cristian
- Escott, Carlos
- Loira, Iris
- Guamis, Buenaventura
- del Fresno, Juan Manuel
- Quevedo, Joan Miquel
- Gervilla, Ramon
- de Lamo, Sergi
- Ferrer-Gallego, Raul
- Gonzalez, Carmen
- Banuelos, Maria Antonia
- Suarez-Lepe, Jose Antonio
- Morata, Antonio
Food And Bioprocess Technology (p. 620-634) - 1/1/2022
10.1007/s11947-022-02766-8 Ver en origen
- ISSN 19355130
Wine yeast selection in the Iberian Peninsula: Saccharomyces and non-Saccharomyces as drivers of innovation in Spanish and Portuguese wine industries
- Morata, A
- Arroyo, T
- Banuelos, M A
- Blanco, P
- Briones, A
- Cantoral, J M
- Castrillo, D
- Cordero-Bueso, G
- del Fresno, J M
- Escott, C
- Escribano-Viana, R
- Fernandez-Gonzalez, M
- Ferrer, S
- Garcia, M
- Gonzalez, C
- Gutierrez, A R
- Loira, I
- Malfeito-Ferreira, M
- Martinez, A
- Pardo, I
- Ramirez, M
- Ruiz-Munoz, M
- Santamaria, P
- Suarez-Lepe, J A
- Vilela, A
- Capozzi, V
Critical Reviews In Food Science And Nutrition (p. 1-29) - 1/1/2022
10.1080/10408398.2022.2083574 Ver en origen
- ISSN 10408398
Improvement of Must Fermentation from Late Harvest cv. Tempranillo Grapes Treated with Pulsed Light
- Escott, Carlos
- Lopez, Carmen
- Loira, Iris
- Gonzalez, Carmen
- Antonia Banueltos, Maria
- Tesfaye, Wendu
- Antonio Suarez-Lepe, Jose
- Morata, Antonio;
Foods - 1/6/2021
10.3390/foods10061416 Ver en origen
- ISSN 23048158
The impact of hanseniaspora vineae fermentation and ageing on lees on the terpenic aromatic profile of white wines of the albillo variety
- Manuel Del Fresno, Juan
- Escott, Carlos
- Loira, Iris
- Carrau, Francisco
- Cuerda, Rafael
- Schneider, Remi
- Antonia Banuelos, Maria
- Gonzalez, Carmen
- Antonio Suarez-Lepe, Jose
- Morata, Antonio
International Journal Of Molecular Sciences (p. 2195-14) - 1/2/2021
10.3390/ijms22042195 Ver en origen
- ISSN 14220067
Grape Must Processed by Pulsed Electric Fields: Effect on the Inoculation and Development of Non-Saccharomyces Yeasts
- Morata, Antonio
- Antonia Banuelos, Maria
- Loira, Iris
- Raso, Javier
- Alvarez, Gnacio
- Garciadeblas, Blanca
- Gonzalez, Carmen
- Suarez Lepe, Jose Antonio;
Food And Bioprocess Technology (p. 1087-1094) - 1/6/2020
10.1007/s11947-020-02458-1 Ver en origen
- ISSN 19355130
Industrial performance of several lachancea thermotolerans strains for ph control in white wines from warm areas
- Vaquero, Cristian
- Loira, Iris
- Antonia Banuelos, Maria
- Maria Heras, Jose
- Cuerda, Rafael
- Morata, Antonio
Microorganisms - 1/6/2020
10.3390/microorganisms8060830 Ver en origen
- ISSN 20762607
Use of fumaric acid to control pH and inhibit malolactic fermentation in wines
- Morata, Antonio
- Antonia Banuelos, Maria
- Lopez, Carmen
- Song, Chenli
- Vejarano, Ricardo
- Loira, Iris
- Palomero, Felipe
- Suarez Lepe, Jose Antonio;
Food Additives And Contaminants Part A-Chemistry Analysis Control Exposure & Risk Assessment (p. 228-238) - 1/2/2020
10.1080/19440049.2019.1684574 Ver en origen
- ISSN 19440049
White wine processing by UHPH without SO2. Elimination of microbial populations and effect in oxidative enzymes, colloidal stability and sensory quality
- Banuelos, Ma Antonia
- Loira, Iris
- Guamis, Buenaventura
- Escott, Carlos
- Del Fresno, Juan Manuel
- Codina-Torrella, Idoia
- Quevedo, Joan Miquel
- Gervilla, Ramon
- de Lamo, Sergi
- Ferrer-Gallego, Raul
- Alvarez, Rocio
- Gonzalez, Carmen
- Suarez-Lepe, Jose Antonio
- Morata, Antonio
Food Chemistry - 1/12/2020
10.1016/j.foodchem.2020.127417 Ver en origen
- ISSN 03088146
Contribution of Non-Saccharomyces Yeasts to Wine Freshness. A Review
- Morata, Antonio
- Escott, Carlos
- Antonia Banuelos, Maria
- Loira, Iris
- Manuel del Fresno, Juan
- Gonzalez, Carmen
- Antonio Suarez-Lepe, Jose
Biomolecules - 1/1/2020
10.3390/biom10010034 Ver en origen
- ISSN 2218273X
Este/a investigador/a no tiene libros.
Use of UHPH to Sterilize Grape Juices and to Facilitate the Implantation of Saccharomyces and Other Emerging Fermentation Biotechnologies in Wines
- Antonio Morata Barrado
- Carlos Escott Pérez
- Juan Manuel del Fresno Flórez
- Buenaventura Guamis López
- Iris Loira
- Mª Antonia Bañuelos
- Carmen López
- Felipe Palomero
- Carmen González
New Advances In Saccharomyces (p. 101 - 113) - 1/1/2024
- iMarina
White must preservation by ultra-high pressure homogenization without SO2
- Loira I
- Escott C
- Del Fresno JM
- Bañuelos MA
- González C
- Guamis B
- Suárez-Lepe JA
- Morata A
White Wine Technology (p. 49-59) - 1/1/2021
Biological acidification by Lachancea thermotolerans
- Morata A
- Loira I
- González C
- Bañuelos MA
- Cuerda R
- Heras JM
- Vaquero C
- Suárez-Lepe JA
White Wine Technology (p. 131-142) - 1/1/2021
Technology of vermouth wines
- Morata A
- Vaquero C
- Palomero F
- Loira I
- Bañuelos MA
- Suárez-Lepe JA
Alcoholic Beverages: Volume 7: The Science Of Beverages (p. 35-63) - 1/1/2019
Use of red grape juice (concentrated and treated by UHPH) as a base to produce isotonic drinks
- Gonzalez C
- Bendaali Y
- Vaquero C
- Escott C
- del Fresno JM
- Loira I
- Bañuelos MA
- Palomero F
- López C
- Lepe JAS
- Morata A
Bio Web Of Conferences (p. 02024-02024) - 6/12/2023
10.1051/bioconf/20236802024 Ver en origen
- ISSN 21174458
Improving the implantation of non-Saccharomyces yeasts in winemaking by UHPH processing
- Morata A
- Escott C
- Vaquero C
- del Fresno JM
- Guamis B
- Loira I
- Bañuelos MA
- Palomero F
- López C
- González C
- Lepe JAS
Bio Web Of Conferences (p. 02001-02001) - 6/12/2023
10.1051/bioconf/20236802001 Ver en origen
- ISSN 21174458
UHPH processing of grape must to improve wine quality
- Morata A
- Loira I
- Escott C
- Vaquero C
- Bañuelos MA
- Del Fresno JM
- González C
- Guamis B
Bio Web Of Conferences (p. 02006-02006) - 1/1/2023
10.1051/bioconf/20235602006 Ver en origen
- ISSN 21174458
- iMarina
- iMarina
UHPH FOR CONTROLLING GRAPE MICROORGANISMS AND ITS REPERCUSSION IN THE SENSORY PROFILE OF WHITE WINES
- LOIRA CALVAR, IRIS
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN
Book Of Abstracts 42nd Congress Of Vine And Wine (p. 216-217) - 15/7/2019
- iMarina
THE OENOLOGICAL INTEREST OF FUMARIC ACID: STOP MALOLACTIC FERMENTATION AND PRESERVE THE FRESHNESS OF WINES
- Morata, A
- Banuelos, M A
- Lopez, C
- Chenli, S
- Vejarano, R
- Loira, I
- Palomero, F
- Lepe, J A S
Book Of Abstracts 42nd Congress Of Vine And Wine (p. 215-216) - 15/7/2019
10.1051/bioconf/20191502034 Ver en origen
- ISSN 21174458
- iMarina
- iMarina
Use of Ultra High Pressure Homogenization to sterilize grape must
- Morata, A
- Loira, I
- Banuelos, MA
- Puig-Pujol, A
- Guamis, B
- Gonzalez, C
- Suarez-Lepe, JA
Bio Web Of Conferences - 1/1/2019
10.1051/bioconf/20191502035 Ver en origen
- ISSN 21174458
Use of fumaric acid to both improve acidity and inhibit malolactic fermentation in wines
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
- LOPEZ DIAZ, CARMEN
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA
Procedings 41st World Congress Of Vine And Wine. Oiv 2018 (p. 525-525) - 19/11/2018
- iMarina
Use of natural anthocyanins of grape, lees and wood extracts as dyes and flavourings in the elaboration of wine vermouth
- TESFAYE YIMER, WENDU
- LOIRA CALVAR, IRIS
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
- VAQUERO MIGUEL, CRISTIAN
- PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN
Proceedings Of The 40th World Congress Of Vine And Wine (p. 403-404) - 29/5/2017
- iMarina
Este/a investigador/a no tiene documentos de trabajo.
Este/a investigador/a no tiene informes técnicos.
Optimización avanzada de la especie Lachancea thermotolerans para mejorar la calidad del vino en un contexto de cambio climático
- , (Participante)
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Investigador principal (IP))
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA (Participante)
Ejecución: 01-09-2025 - 31-08-2028
Tipo: Nacional
Importe financiado: 146250,00 Euros.
- iMarina
Aplicaciones innovadoras de las altas presiones para mejorar la biotecnología enológica
- ESCOTT PEREZ, CARLOS (Miembro del equipo de trabajo)
- Otero García, Laura (Participante)
- Pérez Mateos, Miriam (Participante)
- LOIRA CALVAR, IRIS (Investigador principal (IP))
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
- LOPEZ DIAZ, CARMEN (Participante)
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA (Participante)
- PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)
- FRESNO FLOREZ, JUAN MANUEL DEL (Participante)
Ejecución: 01-01-2022 - 31-12-2024
Tipo: Nacional
- iMarina
Luz pulsada para el control de microorganismos en uva. Efecto sobre nuevas biotecnologías de vinificación
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
- TESFAYE YIMER, WENDU (Participante)
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA (Participante)
- PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
Ejecución: 01-01-2019 - 31-12-2021
Tipo: Nacional
Importe financiado: 108900,00 Euros.
- iMarina
Formación de pigmentos piranoantociánicos y poliméricos estables durante la fermentación con no-Saccharomyces y Saccharomyces
- BENITO SAEZ, SANTIAGO (Participante)
- VILLA VIDAROR, ANA (Participante)
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA (Participante)
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
- UTHURRY WEINBERGER, CARLOS ANIBAL (Participante)
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
- TESFAYE YIMER, WENDU (Participante)
Ejecución: 01-01-2014 - 31-12-2016
Tipo: Nacional
Importe financiado: 72600,00 Euros.
- iMarina
Estudio y control de metabolitos de Saccharomyces y no Saccharomyces que pueden afectar a la acidez, al color y a la seguridad alimentaria del vino
- VILLA VIDAROR, ANA (Participante)
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
- UTHURRY WEINBERGER, CARLOS ANIBAL (Participante)
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO (Investigador principal (IP))
- PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)
- BENITO SAEZ, SANTIAGO (Participante)
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
- TESFAYE YIMER, WENDU (Participante)
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA (Participante)
Ejecución: 01-01-2014 - 31-12-2016
Tipo: Nacional
Importe financiado: 84700,00 Euros.
- iMarina
Obtención de plantas tolerantes a la salinidad. Aplicación a las fanerógamas del modelo de transporte de cationes en Physcomitrella
- ALVAREZ ARAGON, ROCIO (Miembro del equipo de trabajo)
- GARCIA DE BLAS GONZALEZ, MARIA BLANCA (Miembro del equipo de trabajo)
- VELDHUIZEN, MARCEL (Miembro del equipo de trabajo)
- LOPEZ HERRANZ, MARISA (Miembro del equipo de trabajo)
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA (Participante)
- BENITO CASADO, BEGOÑA (Participante)
- HARO HIDALGO, ROSARIO (Participante)
- RODRIGUEZ NAVARRO, Alonso (Investigador principal (IP))
Ejecución: 01-12-2007 - 30-11-2013
Tipo: Nacional
- iMarina
Este/a investigador/a no tiene tesis dirigidas.
Este/a investigador/a no tiene patentes o licencias de software.
Grupos de investigación
-
Enología, Enotecnia y Biotecnología Enológica
Rol: Miembro
Perfiles de investigador/a
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