Morata Barrado, Antonio Dionisio antonio.morata@upm.es
Actividades
- Artículos 133
- Libros 2
- Capítulos de libro 12
- Congresos 44
- Documentos de trabajo 0
- Informes técnicos 0
- Proyectos de investigación 11
- Tesis dirigidas 6
- Patentes o licencias de software 0
Zygosaccharomyces rouxii: Control strategies and applications in food and winemaking
- Escott C
- del Fresno J
- Loira I
- Morata A
- Suárez-Lepe J
Fermentation - 1/9/2018
10.3390/fermentation4030069 Ver en origen
- ISSN 2311-5637
Yeast influence on the formation of stable pigments in red winemaking
- Morata, Antonio
- Loira, Iris
- Maria Heras, Jose
- Jesus Callejo, Maria
- Tesfaye, Wendu
- Gonzalez, Carmen
- Antonio Suarez-Lepe, Jose;
Food Chemistry (p. 686-691) - 15/4/2016
10.1016/j.foodchem.2015.11.026 Ver en origen
- ISSN 03088146
Wort fermentation and beer conditioning with selected non-Saccharomyces yeasts in craft beers
- Callejo, M. J.
- Garcia Navas, J. J.
- Alba, R.
- Escott, C. .
- Loira, I.
- Gonzalez, M. C.
- Morata, A.;
European Food Research And Technology (p. 1229-1238) - 1/6/2019
10.1007/s00217-019-03244-w Ver en origen
- ISSN 14382377
Wood impregnation of yeast lees for winemaking
- Palomero, Felipe
- Bertani, Paolo
- Fernandez de Simon, Brigida
- Cadahia, Estrella
- Benito, Santiago
- Morata, Antonio
- Suarez-Lepe, Jose A.;
Food Chemistry (p. 212-223) - 15/3/2015
10.1016/j.foodchem.2014.08.108 Ver en origen
- ISSN 03088146
Wine yeast selection in the Iberian Peninsula: Saccharomyces and non-Saccharomyces as drivers of innovation in Spanish and Portuguese wine industries
- Morata A
- Arroyo T
- Bañuelos MA
- Blanco P
- Briones A
- Cantoral JM
- Castrillo D
- Cordero-Bueso G
- del Fresno JM
- Escott C
- Escribano-Viana R
- Fernández-González M
- Ferrer S
- García M
- González C
- Gutiérrez AR
- Loira I
- Malfeito-Ferreira M
- Martínez A
- Pardo I
- Ramírez M
- Ruiz-Muñoz M
- Santamaría P
- Suárez-Lepe JA
- Vilela A
- Capozzi V
Critical Reviews In Food Science And Nutrition (p. 1-29) - 1/1/2022
10.1080/10408398.2022.2083574 Ver en origen
- ISSN 10408398
White wine processing by UHPH without SO2. Elimination of microbial populations and effect in oxidative enzymes, colloidal stability and sensory quality
- Bañuelos MA
- Loira I
- Guamis B
- Escott C
- Del Fresno JM
- Codina-Torrella I
- Quevedo JM
- Gervilla R
- Chavarría JMR
- de Lamo S
- Ferrer-Gallego R
- Álvarez R
- González C
- Suárez-Lepe JA
- Morata A
Food Chemistry - 1/12/2020
10.1016/j.foodchem.2020.127417 Ver en origen
- ISSN 03088146
Visita a las instalaciones de la finca El Socorro
- Antonio Morata Barrado
Agricultura: Revista Agropecuaria (p. 742-743) - 1/1/2000
- ISSN ISSN 00021334
- iMarina
Variedades de vinificación española y distribución por D. O.
- S Benito
- F Palomero
- Antonio Morata Barrado
- F Calderón Fernández
Vinoteq: Vino, Tecnología, Equipos, Calidad (p. 32-37) - 1/1/2007
- ISSN 18872794
- iMarina
Utilización de levaduras seleccionadas en la crianza sobre lías de vinos tintos
- B Colomo
- Antonio Morata Barrado
- S Somolinos
- F Calderón Fernández
- José Antonio Suárez Lepe
Alimentación, Equipos Y Tecnología (p. 39-44) - 1/1/2005
- ISSN 02121689
- iMarina
White Wine Technology
- Morata A
(p. 1-415) - 1/1/2021
10.1016/b978-0-12-823497-6.00037-5 Ver en origen
- ISBN 978-0-12-823497-6
White must preservation by ultra-high pressure homogenization without SO2
- Loira I
- Escott C
- Del Fresno JM
- Bañuelos MA
- González C
- Guamis B
- Suárez-Lepe JA
- Morata A
White Wine Technology (p. 49-59) - 1/1/2021
White must extraction methods
- Del Fresno JM
- Cardona M
- Ossorio P
- Loira I
- Escott C
- Morata A
White Wine Technology (p. 39-47) - 1/1/2021
Use of pulsed electric fields in white grape processing
White Wine Technology (p. 61-71) - 1/1/2021
Technology of vermouth wines
- Morata A
- Vaquero C
- Palomero F
- Loira I
- Bañuelos MA
- Suárez-Lepe JA
Alcoholic Beverages: Volume 7: The Science Of Beverages (p. 35-63) - 1/1/2019
Selección de levaduras resistentes a estrés fermentativo
- B Colomo
- M C González
- Antonio Morata Barrado
- C A Uthurry
- F Calderón Fernández
Grupos De Investigación Enológica. Actas De Las Vii Jornadas Científicas. (p. 184-186) - 1/1/2003
- iMarina
New biotechnologies for wine fermentation and ageing
- Morata A
- Suárez-Lepe JA
Advances In Food Biotechnology (p. 287-301) - 1/1/2015
10.1002/9781118864463.ch17 Ver en origen
- iMarina
- iMarina
ISOLATION, SELECTION, AND IDENTIFICATION TECHNIQUES FOR NON-SACCHAROMYCES YEASTS OF OENOLOGICAL INTEREST
- Iris, Loira
- Antonio, Morata
- Maria Antonia, Banuelos
- Jose Antonio, Suarez-Lepe;
Biotechnological Progress And Beverage Consumption (p. 467-508) - 1/1/2020
Dairy and nondairy-based beverages as a vehicle for probiotics, prebiotics, and symbiotics: alternatives to health versus disease binomial approach through food
- Tesfaye W
- Suarez-Lepe JA
- Loira I
- Palomero F
- Morata A
Milk-Based Beverages: Volume 9: The Science Of Beverages (p. 473-520) - 1/1/2019
Craft beers: current situtation and future trends
- María Jesús Callejo González
- Wendu Tesfaye
- Carmen González
- Antonio Morata Barrado
New Advances On Fermentation Processes (p. 83-102) - 1/1/2020
- iMarina
Use of natural anthocyanins of grape, lees and wood extracts as dyes and flavourings in the elaboration of wine vermouth
- TESFAYE YIMER, WENDU
- LOIRA CALVAR, IRIS
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
- VAQUERO MIGUEL, CRISTIAN
- PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN
Proceedings Of The 40th World Congress Of Vine And Wine (p. 403-404) - 29/5/2017
- iMarina
Use of metabolic blockers and non-Saccharomyces yeasts in sequential fermentation to reduce the alcohol content of wine
- LOIRA CALVAR, IRIS
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN
- VEJARANO MANTILLA, RICARDO DAVID
Congress Abstracts Book (p. 99-100) - 18/6/2012
- iMarina
Use of fumaric acid to both improve acidity and inhibit malolactic fermentation in wines
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
- LOPEZ DIAZ, CARMEN
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA
Procedings 41st World Congress Of Vine And Wine. Oiv 2018 (p. 525-525) - 19/11/2018
- iMarina
Use of Ultra High Pressure Homogenization to sterilize grape must
- Morata, A
- Loira, I
- Banuelos, MA
- Puig-Pujol, A
- Guamis, B
- Gonzalez, C
- Suarez-Lepe, JA
Bio Web Of Conferences - 1/1/2019
10.1051/bioconf/20191502035 Ver en origen
- ISSN 21174458
Use of Schizosaccharomyces pombe to produce stable pigments during red winemaking
- LOIRA CALVAR, IRIS
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
- BENITO SAEZ, SANTIAGO
- PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN
Proceedings Of The 36th World Congress Of Vine And Wine / Oiv 2012 Depósito Legal: Proceedings Isbn 979-10-91799-16-4 book Of Abstracts Isbn 979-10-91799-15-7 (p. 252-252) - 2/6/2013
- iMarina
Use of Saccharomyces no cerevisiae during mixed/sequential fermentations to reduce alcohol content and to improve sensorial profile
- Santiago Benito
- Felipe Palomero
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN
Actas Del Congreso (p. 1-4) - 28/6/2009
- iMarina
UHPH processing of grape must to improve wine quality
- Morata A
- Loira I
- Escott C
- Vaquero C
- Bañuelos MA
- Del Fresno JM
- González C
- Guamis B
Bio Web Of Conferences - 1/1/2023
10.1051/bioconf/20235602006 Ver en origen
- ISSN 21174458
UHPH FOR CONTROLLING GRAPE MICROORGANISMS AND ITS REPERCUSSION IN THE SENSORY PROFILE OF WHITE WINES
- LOIRA CALVAR, IRIS
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN
Book Of Abstracts 42nd Congress Of Vine And Wine (p. 216-217) - 15/7/2019
- iMarina
Techniques for Brettanomyces inhibition in red wines
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO
10/6/2007
- iMarina
THE OENOLOGICAL INTEREST OF FUMARIC ACID: STOP MALOLACTIC FERMENTATION AND PRESERVE THE FRESHNESS OF WINES
- LOIRA CALVAR, IRIS
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
- LOPEZ DIAZ, CARMEN
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
- PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA
Book Of Abstracts 42nd Congress Of Vine And Wine (p. 215-216) - 15/7/2019
10.1051/bioconf/20191502034 Ver en origen
- ISSN 21174458
- iMarina
- iMarina
Este/a investigador/a no tiene documentos de trabajo.
Este/a investigador/a no tiene informes técnicos.
Técnicas Viticolas y Enológicas para la Regulación del Equilibrio Alcohol/Acidez y Protección de Color en Vinos Tintos
- BENITO SAEZ, SANTIAGO (Miembro del equipo de trabajo)
- PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)
- TIENDA PRIEGO, PEDRO (Participante)
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Participante)
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO (Investigador principal (IP))
Ejecución: 01-01-2009 - 31-12-2011
Tipo: Nacional
- iMarina
PROYECTO FRESHWINES: ESTRATEGIAS ECOLOGICAS Y TECNOLOGICAS PARA MEJORAR LA FRESCURA DE VINOS ESPAÑOLES. (Alias LALLEMAND BIO)
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
Ejecución: 01-12-2020 - 21-01-2021
- iMarina
PROYECTO FRESHWINES: ESTRATEGIAS ECOLOGICAS Y TECNOLOGICAS PARA MEJORAR LA FRESCURA DE VINOS ESPAÑOLES. (Alias GONZALEZ BYASS JEREZ)
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
Ejecución: 01-12-2020 - 27-01-2021
- iMarina
PROYECTO FRESHWINES: ESTRATEGIAS ECOLOGICAS Y TECNOLOGICAS PARA MEJORAR LA FRESCURA DE VINOS ESPAÑOLES. (Alias FONTANA)
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
Ejecución: 01-12-2020 - 10-02-2021
- iMarina
PROYECTO FRESHWINES: ESTRATEGIAS ECOLOGICAS Y TECNOLOGICAS PARA MEJORAR LA FRESCURA DE VINOS ESPAÑOLES. (Alias COMENGE)
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
Ejecución: 01-12-2020 - 22-12-2020
- iMarina
PROYECTO FRESHWINES: ESTRATEGIAS ECOLOGICAS Y TECNOLOGICAS PARA MEJORAR LA FRESCURA DE VINOS ESPAÑOLES. (Alias ALCOHOLES TOMELLOSO)
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
Ejecución: 01-12-2020 - 27-04-2021
- iMarina
Optimización técnica y microbiológica de la crianza sobre lías en vinos tintos
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO (Investigador principal (IP))
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Participante)
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
- PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)
- FRESNO FLOREZ, JUAN MANUEL DEL (Participante)
Ejecución: 14-01-2009 - 13-01-2012
Tipo: Nacional
- iMarina
Luz pulsada para el control de microorganismos en uva. Efecto sobre nuevas biotecnologías de vinificación
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
- TESFAYE YIMER, WENDU (Participante)
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA (Participante)
- PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
Ejecución: 01-01-2019 - 31-12-2021
Tipo: Nacional
Importe financiado: 108900,00 Euros.
- iMarina
Formación de pigmentos piranoantociánicos y poliméricos estables durante la fermentación con no-Saccharomyces y Saccharomyces
- BENITO SAEZ, SANTIAGO (Participante)
- VILLA VIDAROR, ANA (Participante)
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA (Participante)
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
- UTHURRY WEINBERGER, CARLOS ANIBAL (Participante)
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
- TESFAYE YIMER, WENDU (Participante)
Ejecución: 01-01-2014 - 31-12-2016
Tipo: Nacional
Importe financiado: 72600,00 Euros.
- iMarina
Desarrollo de Estrategias y Métodos vitícolas y Enológicos frente al cambio climático. Aplicación de nuevas Tecnologías que mejoren la Eficiencia de los procesos Resultantes
- LOIRA CALVAR, IRIS (Participante)
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO (Investigador principal (IP))
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Participante)
- BENITO SAEZ, SANTIAGO (Participante)
Ejecución: 01-01-2008 - 31-12-2011
Tipo: Nacional
Importe financiado: 14500,00 Euros.
- iMarina
Utilización de bloqueadores metabólicos y optimización de las condiciones de aplicación para la reducción del grado alcohólico en vinos elaborados a partir de uva procedente de zonas cálidas.
- Antonio Morata Barrado (Director) Doctorando: Ricardo David Vejarano Mantilla
1/1/2013
- iMarina
Use of non-Saccharomyces yeasts to enhance the quality of red wines
- Antonio Morata Barrado (Director) Doctorando: Carlos Escott Pérez
1/1/2018
- iMarina
Origen y control en vinos tintos de anomalías olfativas y nuevas formas estables de color relacionadas con el metaboloma de levaduras.
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Autor o Coautor)
- José Antonio Suárez Lepe (Director)
- Antonio Morata Barrado (Director) Doctorando: Santiago Benito Saez
1/1/2009
- iMarina
Optimización de parámetros fermentativos de calidad en vinos tintos de zonas cálidas
- Morata Barrado, Antonio (Director)
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO (Director) Doctorando: Loira, Iris
1/1/2014
- iMarina
Estudio y optimización de la crianza sobre lías en vinos tintos: Incidencia de la autolisis de levaduras.
- José Antonio Suárez Lepe (Director)
- Antonio Morata Barrado (Director) Doctorando: Felipe Palomero
1/1/2009
- iMarina
Este/a investigador/a no tiene patentes o licencias de software.
Grupos de investigación
-
Enología, Enotecnia y Biotecnología Enológica
Rol: Investigador Principal
Perfiles de investigador/a
-
ORCID
-
Publons
-
Scopus Author ID
-
Dialnet id