Palomero Rodriguez, Felipe felipe.palomero@upm.es

Actividades

Wood impregnation of yeast lees for winemaking

  • Palomero, Felipe
  • Bertani, Paolo
  • Fernandez de Simon, Brigida
  • Cadahia, Estrella
  • Benito, Santiago
  • Morata, Antonio
  • Suarez-Lepe, Jose A.;
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Food Chemistry (p. 212-223) - 15/3/2015

10.1016/j.foodchem.2014.08.108 Ver en origen

  • ISSN 03088146

Use of fumaric acid to control pH and inhibit malolactic fermentation in wines

  • Morata, Antonio
  • Antonia Banuelos, Maria
  • Lopez, Carmen
  • Song, Chenli
  • Vejarano, Ricardo
  • Loira, Iris
  • Palomero, Felipe
  • Suarez Lepe, Jose Antonio;
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Food Additives And Contaminants Part A-Chemistry Analysis Control Exposure & Risk Assessment (p. 228-238) - 1/2/2020

10.1080/19440049.2019.1684574 Ver en origen

  • ISSN 19440049

Use of Schizosaccharomyces strains for wine fermentation-Effect on the wine composition and food safety

  • Mylona, A. E.
  • Del Fresno, J. M.
  • Palomero, F.
  • Loira, I.
  • Banuelos, M. A.
  • Morata, A.
  • Calderon, F.
  • Benito, S.
  • Suarez-Lepe, J. A.;
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International Journal Of Food Microbiology (p. 63-72) - 2/9/2016

10.1016/j.ijfoodmicro.2016.05.023 Ver en origen

  • ISSN 01681605

Use of Fumaric Acid to Inhibit Malolactic Fermentation in Bottled Rioja Wines: Effect in pH and Volatile Acidity Control

  • Morata, A
  • Adell, E
  • López, C
  • Palomero, F
  • Suárez, E
  • Pedrero, S
  • Bañuelos, MA
  • González, C
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Beverages - 13/2/2023

10.3390/beverages9010016 Ver en origen

  • ISSN 23065710

Selection of appropriate Schizosaccharomyces strains for winemaking

  • Benito, S.
  • Palomero, F.
  • Calderon, F.
  • Palmero, D.
  • Suarez-Lepe, J. A.;

Food Microbiology (p. 218-224) - 1/1/2014

10.1016/j.fm.2014.03.014 Ver en origen

  • ISSN 07400020

Selected Schizosaccharomyces pombe Strains Have Characteristics That Are Beneficial for Winemaking

  • Benito, Angel
  • Jeffares, Daniel
  • Palomero, Felipe
  • Calderon, Fernando
  • Bai, Feng-Yan
  • Bahler, Jurg
  • Benito, Santiago;
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Plos One - 1/3/2016

10.1371/journal.pone.0151102 Ver en origen

Schizosaccharomyces pombe: A promising biotechnology for modulating wine composition

  • Loira I
  • Morata A
  • Palomero F
  • González C
  • Suárez-Lepe JA

Fermentation - 1/9/2018

10.3390/fermentation4030070 Ver en origen

  • ISSN 2311-5637

Reduction of wine 4-ethylphenol concentration using lyophilised yeast as a bioadsorbent: influence on anthocyanin content and chromatic variables

  • Palomero, F.
  • Ntanos, K.
  • Morata, A.
  • Benito, S.
  • Suarez-Lepe, J. A.;

European Food Research And Technology (p. 971-977) - 1/6/2011

10.1007/s00217-011-1470-4 Ver en origen

  • ISSN 14382377

Quality and Composition of Red Wine Fermented with Schizosaccharomyces pombe as Sole Fermentative Yeast, and in Mixed and Sequential Fermentations with Saccharomyces cerevisiae

  • Benito, Santiago
  • Palomero, Felipe
  • Galvez, Laura
  • Morata, Antonio
  • Calderon, Fernando
  • Palmero, Daniel
  • Antonio Suarez-Lepe, Jose;
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Food Technology And Biotechnology (p. 376-382) - 1/9/2014

  • ISSN 13309862
  • iMarina

Quality and Composition of Airen Wines Fermented by Sequential Inoculation of Lachancea thermotolerans and Saccharomyces cerevisiae

  • Benito, Angel
  • Calderon, Fernando
  • Palomero, Felipe
  • Benito, Santiago;

Food Technology And Biotechnology (p. 135-144) - 1/4/2016

10.17113/ftb.54.02.16.4220 Ver en origen

  • ISSN 13309862

Este/a investigador/a no tiene libros.

Technology of vermouth wines

  • Morata A
  • Vaquero C
  • Palomero F
  • Loira I
  • Bañuelos MA
  • Suárez-Lepe JA

Alcoholic Beverages: Volume 7: The Science Of Beverages (p. 35-63) - 1/1/2019

10.1016/b978-0-12-815269-0.00002-7 Ver en origen

Schizosaccharomyces

  • Benito S
  • Palomero F
  • Calderón F
  • Palmero D
  • Suárez-Lepe J

(p. 365-370) - 2/4/2014

10.1016/b978-0-12-384730-0.00303-7 Ver en origen

Estabilización de vinos frente a brettanomyces/dekkera mediante reducción del contenido de precursores de etilfenoles por formación de piranoantocianos vinilfenólicos

  • Santiago Benito Rebollo
  • Felipe Palomero
  • Antonio Moratalla
  • Fernando Calderón
  • José Antonio Suárez Lepe

Reuniones Del Grupo De Trabajo De Experimentación En Viticultura Y Enología: 21ª Reunión, Valladolid, 22 A 24 De Mayo De 2006 (p. 113-122) - 1/1/2009

  • iMarina

Dairy and nondairy-based beverages as a vehicle for probiotics, prebiotics, and symbiotics: alternatives to health versus disease binomial approach through food

  • Tesfaye W
  • Suarez-Lepe JA
  • Loira I
  • Palomero F
  • Morata A

Milk-Based Beverages: Volume 9: The Science Of Beverages (p. 473-520) - 1/1/2019

10.1016/b978-0-12-815504-2.00014-1 Ver en origen

WEBQUEST RESOURCE IN REFRIGERATION TECHNOLOGY

  • Benito, S.
  • Palomero, F.
  • Calderon, F.
  • Callejo, M. J.
  • Gonzalez, M. C.
  • Palmero, D.;

Inted2014: 8th International Technology, Education And Development Conference (p. 2935-2938) - 1/1/2012

  • iMarina

Use of natural anthocyanins of grape, lees and wood extracts as dyes and flavourings in the elaboration of wine vermouth

  • TESFAYE YIMER, WENDU
  • LOIRA CALVAR, IRIS
  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
  • VAQUERO MIGUEL, CRISTIAN
  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE
  • BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA
  • GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN
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Proceedings Of The 40th World Congress Of Vine And Wine (p. 403-404) - 29/5/2017

  • iMarina

Use of Schizosaccharomyces pombe to produce stable pigments during red winemaking

  • LOIRA CALVAR, IRIS
  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
  • BENITO SAEZ, SANTIAGO
  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE
  • CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO
  • GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN
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Proceedings Of The 36th World Congress Of Vine And Wine / Oiv 2012 Depósito Legal: Proceedings Isbn 979-10-91799-16-4 book Of Abstracts Isbn 979-10-91799-15-7 (p. 252-252) - 2/6/2013

  • iMarina

THE OENOLOGICAL INTEREST OF FUMARIC ACID: STOP MALOLACTIC FERMENTATION AND PRESERVE THE FRESHNESS OF WINES

  • LOIRA CALVAR, IRIS
  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
  • LOPEZ DIAZ, CARMEN
  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE
  • BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA

Book Of Abstracts 42nd Congress Of Vine And Wine (p. 215-216) - 15/7/2019

10.1051/bioconf/20191502034 Ver en origen

  • ISSN 21174458

Selected yeast strains (Saccharomyces cerevisiae) with glycolytic inefficiency and metabolic inhibitors to reduce alcoholic degree in vines from warm regions

  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
  • BENITO SAEZ, SANTIAGO
  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE

Actas Del Congreso (p. 127-127) - 20/6/2010

  • iMarina

Selección Saccharomyces cerevisiae con baja producción de etanol para control del grado alcohólico en zonas cálidas

  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
  • BENITO SAEZ, SANTIAGO
  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE
  • GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN

Trabajos Presentados Con Motivo Del Vi Foro Mundial Del Vino (p. 23-23) - 12/5/2010

  • iMarina

Schizosaccharomyces isolation method

  • Benito, Santiago
  • Palomero, Felipe
  • Calderon, Fernando
  • Morata, Antonio
  • Antonio Suarez-Lepe, Jose

Bio Web Of Conferences - 1/1/2014

10.1051/bioconf/20140302002 Ver en origen

  • ISSN 21174458

Reduction of 4-ethylphenol contents in red wines using HCDC+ yeasts and cinnamyl esterases

  • Morata, A.
  • Vejarano, R.
  • Ridolfi, G.
  • Benito, S.
  • Palomero, F.
  • Uthurry, C.
  • Tesfaye, W.
  • Gonzalez, C.
  • Suarez-Lepe, J. A.;
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Proceedings Of The 36th World Congress Of Vine And Wine / Oiv 2012 Depósito Legal: Proceedings Isbn 979-10-91799-16-4 book Of Abstracts Isbn 979-10-91799-15-7 (p. 253-253) - 2/6/2013

10.1016/j.enzmictec.2012.11.001 Ver en origen

  • ISSN 01410229

Reducción de etilfenoles por formación de piranoantocianos vinilfenólicos

  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
  • BENITO SAEZ, SANTIAGO
  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE
  • CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO
  • GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN

Trabajos Presentados Con Motivo Del Vi Foro Mundial Del Vino (p. 72-72) - 12/5/2010

  • iMarina

REDUCTION OF 4-ETHYLPHENOL CONCENTRATION USING LYOPHILIZED YEAST BIOMASSES AS BIOADSORBENT: INFLUENCE ON THE ANTHOCYANIN CONTENTS AND CHROMATIC PARAMETERS

  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
  • BENITO SAEZ, SANTIAGO
  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE
  • CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO

Actas Del Congreso (p. 58-58) - 20/6/2010

  • iMarina

Este/a investigador/a no tiene documentos de trabajo.

Este/a investigador/a no tiene informes técnicos.

Técnicas Viticolas y Enológicas para la Regulación del Equilibrio Alcohol/Acidez y Protección de Color en Vinos Tintos

  • BENITO SAEZ, SANTIAGO (Miembro del equipo de trabajo)
  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)
  • TIENDA PRIEGO, PEDRO (Participante)
  • GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
  • CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Participante)
  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO (Investigador principal (IP))
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Ejecución: 01-01-2009 - 31-12-2011

Tipo: Nacional

  • iMarina

Optimización técnica y microbiológica de la crianza sobre lías en vinos tintos

  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO (Investigador principal (IP))
  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Participante)
  • CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)
  • FRESNO FLOREZ, JUAN MANUEL DEL (Participante)

Ejecución: 14-01-2009 - 13-01-2012

Tipo: Nacional

  • iMarina

Luz pulsada para el control de microorganismos en uva. Efecto sobre nuevas biotecnologías de vinificación

  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
  • TESFAYE YIMER, WENDU (Participante)
  • BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA (Participante)
  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)
  • GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)

Ejecución: 01-01-2019 - 31-12-2021

Tipo: Nacional

Importe financiado: 108900,00 Euros.

  • iMarina

Estudio y control de metabolitos de Saccharomyces y no Saccharomyces que pueden afectar a la acidez, al color y a la seguridad alimentaria del vino

  • UTHURRY WEINBERGER, CARLOS ANIBAL (Participante)
  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO (Investigador principal (IP))
  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)
  • BENITO SAEZ, SANTIAGO (Participante)
  • CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
  • TESFAYE YIMER, WENDU (Participante)
  • BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA (Participante)
  • VILLA VIDAROR, ANA (Participante)
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Ejecución: 01-01-2014 - 31-12-2016

Tipo: Nacional

Importe financiado: 84700,00 Euros.

  • iMarina

Desarrollo de Estrategias y Métodos vitícolas y Enológicos frente al cambio climático. Aplicación de nuevas Tecnologías que mejoren la Eficiencia de los procesos Resultantes

  • LOIRA CALVAR, IRIS (Participante)
  • SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO (Investigador principal (IP))
  • GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
  • CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Participante)
  • BENITO SAEZ, SANTIAGO (Participante)

Ejecución: 01-01-2008 - 31-12-2011

Tipo: Nacional

Importe financiado: 14500,00 Euros.

  • iMarina

Aplicaciones innovadoras de las altas presiones para mejorar la biotecnología enológica

  • Otero García, Laura (Participante)
  • Pérez Mateos, Miriam (Participante)
  • LOIRA CALVAR, IRIS (Investigador principal (IP))
  • MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
  • LOPEZ DIAZ, CARMEN (Participante)
  • GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
  • BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA (Participante)
  • PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)
  • FRESNO FLOREZ, JUAN MANUEL DEL (Participante)
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Ejecución: 01-01-2022 - 31-12-2024

Tipo: Nacional

  • iMarina

Este/a investigador/a no tiene tesis dirigidas.

Este/a investigador/a no tiene patentes o licencias de software.

Última actualización de los datos: 18/03/24 18:12