Benito Saez, Santiago santiago.benito@upm.es
Actividades
- Artículos 70
- Libros 0
- Capítulos de libro 8
- Congresos 24
- Documentos de trabajo 0
- Informes técnicos 0
- Proyectos de investigación 7
- Tesis dirigidas 0
- Patentes o licencias de software 0
Ochratoxin A reduction in wine fermentation: evaluating the potential of Lachancea thermotolerans
- Vicente, Javier
- Vidal, Daniel
- Tesfaye, Wendu
- Calderon, Fernando
- Garcia, Fernando
- Benito, Santiago
Amb Express - 11/6/2025
10.1186/s13568-025-01896-4 Ver en origen
- ISSN 21910855
Fermentative factors shape transcriptional response of Lachancea thermotolerans and wine acidification
- Vicente, Javier
- Benito, Santiago
- Marquina, Domingo
- Santos, Antonio
Npj Science Of Food - 6/6/2025
10.1038/s41538-025-00467-y Ver en origen
- ISSN 23968370
Use of Schizosaccharomyces pombe to Consume Gluconic Acid in Grape Must in Unique and Sequential Inoculations With Saccharomyces cerevisiae
- Del-Bosque, David
- Vila-Crespo, Josefina
- Ruiperez, Violeta
- Fernandez-Fernandez, Encarnacion
- Benito, Santiago
- Calderon, Fernando
- Tesfaye, Wendu
- Rodriguez-Nogales, Jose Manuel
Australian Journal Of Grape And Wine Research - 1/1/2025
10.1155/ajgw/5569178 Ver en origen
- ISSN 13227130
Subpopulation-specific gene expression in Lachancea thermotolerans uncovers distinct metabolic adaptations to wine fermentation
- Vicente, J
- Benito, S
- Marquina, D
- Santos, A
Current Research In Food Science (Crfs) - 1/1/2025
- ISSN 26659271
The Influence of Chitosan on the Chemical Composition of Wines Fermented with <i>Lachancea thermotolerans</i>
- Vicente, J
- Vladic, L
- Marquina, D
- Brezina, S
- Rauhut, D
- Benito, S
Foods - 1/4/2024
10.3390/foods13070987 Ver en origen
- ISSN 23048158
A comparative study of Lachancea thermotolerans fermentative performance under standardized wine production conditions
- Vicente, J
- Vladic, L
- Navascués, E
- Brezina, S
- Santos, A
- Calderón, F
- Tesfaye, W
- Marquina, D
- Rauhut, D
- Benito, S
Food Chemistry: x - 30/3/2024
10.1016/j.fochx.2024.101214 Ver en origen
- ISSN 25901575
Enhancing wine fermentation through concurrent utilization of Lachancea thermotolerans and lactic acid bacteria ( Oenococcus oeni and Lactiplantibacillus plantarum) or Schizosaccharomyces pombe
- Vicente, J
- Wang, L
- Brezina, S
- Fritsch, S
- Navascués, E
- Santos, A
- Calderón, F
- Tesfaye, W
- Marquina, D
- Rauhut, D
- Benito, S
Food Chemistry: x - 30/12/2024
10.1016/j.fochx.2024.102054 Ver en origen
- ISSN 25901575
Lachancea thermotolerans fermentative metabolism is enhanced by chitosan under winemaking conditions
Lwt-Food Science And Technology - 1/1/2024
10.1016/j.lwt.2024.115863 Ver en origen
- ISSN 10961127
Microsatellite typing of Lachancea thermotolerans for wine fermentation monitoring
- Vicente, J
- Navascués, E
- Benito, S
- Marquina, D
- Santos, A
International Journal Of Food Microbiology - 2/6/2023
10.1016/j.ijfoodmicro.2023.110186 Ver en origen
- ISSN 01681605
Combined Use of Schizosaccharomyces pombe and a Lachancea thermotolerans Strain with a High Malic Acid Consumption Ability for Wine Production
- Vicente, J
- Kelanne, N
- Navascués, E
- Calderón, F
- Santos, A
- Marquina, D
- Yang, BR
- Benito, S
Fermentation - 13/2/2023
10.3390/fermentation9020165 Ver en origen
- ISSN 23115637
Este/a investigador/a no tiene libros.
Schizosaccharomyces pombe and Lachancea thermotolerans: Joint use as an alternative to the traditional fermentations by Saccharomyces cerevisiae and oenococcus oeni in oenology
- Benito Á
- Calderón F
- Benito S
Alcoholic Beverages: Volume 7: The Science Of Beverages (p. 387-417) - 1/1/2019
Application of Non-Saccharomyces Yeasts in Wine Production
- Benito S
- Ruiz J
- Belda I
- Kiene F
- Beisert B
- Navascués E
- Marquina D
- Calderón F
- Santos A
- Rauhut D
Non-Conventional Yeasts: From Basic Research To Application (p. 75-89) - 1/1/2019
Caracterización de la fisiología en fermentación de Torulaspora delbrueckii y su contribución a la complejidad de vinos tintos
- Ignacio Belda
- Santiago Benito
- Eva Navascués López Cordón
- Domingo Marquina Díaz
- Fernando Calderón
- Antonio Santos
Avances En Microbiología (Congreso Nacional De Microbiología De Los Alimentos (25. 2015. Logroño)) (p. 287-287) - 1/1/2015
- iMarina
Schizosaccharomyces
- Benito S
- Palomero F
- Calderón F
- Palmero D
- Suárez-Lepe J
(p. 365-370) - 2/4/2014
Reducción del contenido de precursores de etilfenoles por formación de piranoantocianos vinilfenólicos
- Santiago Benito
- Felipe Palomero
- Antonio Morata Barrado
- Fernando Calderón
- José Antonio Suárez
Trabajos Presentados Con Motivo Del Vii Foro Mundial Del Vino [Recurso Electrónico]: 12, 13, Y 14 De Mayo De 2010] / Vii Foro Mundial Del Vino, Logroño, La Rioja, España (p. 72-72) - 1/1/2010
- iMarina
Nuevo método de crianza sobre lías en vinos tintos
- José Antonio Suárez Lepe
- Antonio Morata Barrado
- Felipe Palomero
- Santiago Benito
- Fernando Calderón
Nuevos Horizontes En La Viticultura Y Enología. (p. 403-405) - 1/1/2009
- iMarina
Nuevo métido de detección de levaduras de los géneros Brettanomyces y/o Dekkera en vinos tintos y otras bebidas fermentadas
- Santiago Benito
- Felipe Palomero
- Antonio Morata Barrado
- Fernando Calderón
- José Antonio Suárez Lepe
Nuevos Horizontes En La Viticultura Y Enología. (p. 615-618) - 1/1/2009
- iMarina
Levaduras no-Saccharomyces de adición exógena para cfianza sobre lías
- Felipe Palomero
- Santiago Benito
- Antonio Morata Barrado
Avances En Ciencias Y Técnicas Enológicas: Transferencia De Tecnología De La Red Gienol Al Sector Vitivinícola (p. 41-43) - 1/1/2007
- iMarina
Instrumental, sensory characterization and consumers response of six commercial wines: impact of age on consumers acceptance and emotional response
- María Mora
- Iñigo Vázquez
- Elena Urdaneta
- BENITO SAEZ, SANTIAGO
- MINGOT MARCILLA, JUAN
- CHAYA ROMERO, CAROLINA
Seventh European Conference On Sensory And Consumer Research (p. 1-1) - 11/9/2016
- iMarina
Processing of grapes by high hydrostatic pressure. Influence on wine quality
- TESFAYE YIMER, WENDU
- LOIRA CALVAR, IRIS
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
- BENITO SAEZ, SANTIAGO
- PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN
Proceedings Of The 37th World Congress Of Vine And Wine / Oiv 2014 (p. 546-546) - 9/11/2014
- iMarina
Una nueva enfermedad bacteriana de los bulbos de ajo (Allium sativum): LA PODREDUMBRE ROSA
- Marta García Díaz
- Jessica Gil Serna
- GALVEZ PATON, LAURA
- BENITO SAEZ, SANTIAGO
- Palmero Llamas, Daniel
Libro De Resumenes Del Xvii Congreso De La Sociedad Española De Fitopatología (p. 122-122) - 7/10/2014
- iMarina
Schizosaccharomyces isolation method
- Benito, Santiago
- Palomero, Felipe
- Calderon, Fernando
- Morata, Antonio
- Antonio Suarez-Lepe, Jose
Bio Web Of Conferences - 1/1/2014
10.1051/bioconf/20140302002 Ver en origen
- ISSN 21174458
Study of the etiology of corm rot of saffron (Crocus sativus L.) in Castilla La-Mancha (Spain) and parasitic specificity of the causative agent
- Galvez, L
- Abato, C
- Garcia-Diaz, M
- Benito, S
- Gomez-Gomez, L
- Ahrazem, O
- Palmero, D
Vii Congreso Iberico De Agroingenieria Y Ciencias Horticolas (p. 346-351) - 1/1/2014
- iMarina
Estudio de la podredumbre del cormo de azafrán (Crocus sativus L.) en Castilla La Mancha y especificidad parasitaria del agente causal
- O. Ohrazem
- M. García-Díaz
- L. Gomez-Gomez
- L. Gálvez
- C. Abato
- BENITO SAEZ, SANTIAGO
- Palmero Llamas, Daniel
Libro De Resumenes Del Vii Congreso Ibérico De Agroingeniería Y Ciencias Hortícolas (p. 74-74) - 26/8/2013
- iMarina
Reduction of 4-ethylphenol contents in red wines using HCDC+ yeasts and cinnamyl esterases
- Morata, A.
- Vejarano, R.
- Ridolfi, G.
- Benito, S.
- Palomero, F.
- Uthurry, C.
- Tesfaye, W.
- Gonzalez, C.
- Suarez-Lepe, J. A.;
Proceedings Of The 36th World Congress Of Vine And Wine / Oiv 2012 Depósito Legal: Proceedings Isbn 979-10-91799-16-4 book Of Abstracts Isbn 979-10-91799-15-7 (p. 253-253) - 2/6/2013
10.1016/j.enzmictec.2012.11.001 Ver en origen
- ISSN 01410229
- iMarina
- iMarina
Use of Schizosaccharomyces pombe to produce stable pigments during red winemaking
- LOIRA CALVAR, IRIS
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
- BENITO SAEZ, SANTIAGO
- PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN
Proceedings Of The 36th World Congress Of Vine And Wine / Oiv 2012 Depósito Legal: Proceedings Isbn 979-10-91799-16-4 book Of Abstracts Isbn 979-10-91799-15-7 (p. 252-252) - 2/6/2013
- iMarina
New Schizosaccharomyces applications in red wines alcoholic fermentation
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
- BENITO SAEZ, SANTIAGO
- PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN
- Palmero Llamas, Daniel
Proceedings Of The 36th World Congress Of Vine And Wine / Oiv 2012 Depósito Legal: Proceedings Isbn 979-10-91799-16-4 book Of Abstracts Isbn 979-10-91799-15-7 (p. 307-308) - 2/6/2013
- iMarina
New Schizosaccharomyces pombe applications in white winemaking
- TESFAYE YIMER, WENDU
- UTHURRY WEINBERGER, CARLOS ANIBAL
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO
- BENITO SAEZ, SANTIAGO
- PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO
Proceedings Of The 36th World Congress Of Vine And Wine / Oiv 2012 Depósito Legal: Proceedings Isbn 979-10-91799-16-4 book Of Abstracts Isbn 979-10-91799-15-7 (p. 307-307) - 2/6/2013
- iMarina
Este/a investigador/a no tiene documentos de trabajo.
Este/a investigador/a no tiene informes técnicos.
Biotechnological Innovations in Winemaking: Non-Saccharomyces Yeasts as Climate Change Resilience Tools
- Roca NA, Gemma (Participante)
- Gomis NA, Anna (Participante)
- BENITO SAEZ, SANTIAGO (Investigador principal (IP))
- TESFAYE YIMER, WENDU (Participante)
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
- Marquina NA, Domingo (Participante)
- Blanco NA, Pilar (Participante)
- Graña NA, María José (Miembro del equipo de trabajo)
- Puig NA, Anna (Participante)
- Pérez NA, Juan Manuel (Miembro del equipo de trabajo)
- Jiménez NA, Ana Concepción (Participante)
- Amores NA, Antonio (Participante)
- Palacios NA, Victor Manuel (Participante)
- Vicente NA, Javier (Miembro del equipo de trabajo)
- Aguilar NA, Elisabeth (Miembro del equipo de trabajo)
- Grau NA, Claustre (Miembro del equipo de trabajo)
- Capdevila NA, Josefa (Participante)
Ejecución: 01-09-2025 - 31-08-2029
Tipo: Nacional
Importe financiado: 212500,00 Euros.
- iMarina
Mejora de la Seguridad Alimentaria y Calidad de vinos españoles afectados por el cambio climático mediante el empleo de levaduras de géneros no-Saccharomyces
- Marquina Díaz, Domingo (Participante)
- BENITO SAEZ, SANTIAGO (Investigador principal (IP))
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
- NAVASCUES LOPEZ-CORDON, EVA (Miembro del equipo de trabajo)
Ejecución: 01-09-2021 - 31-08-2025
Tipo: Nacional
Importe financiado: 117370,00 Euros.
- iMarina
Formación de pigmentos piranoantociánicos y poliméricos estables durante la fermentación con no-Saccharomyces y Saccharomyces
- BENITO SAEZ, SANTIAGO (Participante)
- VILLA VIDAROR, ANA (Participante)
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA (Participante)
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Investigador principal (IP))
- UTHURRY WEINBERGER, CARLOS ANIBAL (Participante)
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
- TESFAYE YIMER, WENDU (Participante)
Ejecución: 01-01-2014 - 31-12-2016
Tipo: Nacional
Importe financiado: 72600,00 Euros.
- iMarina
Estudio y control de metabolitos de Saccharomyces y no Saccharomyces que pueden afectar a la acidez, al color y a la seguridad alimentaria del vino
- VILLA VIDAROR, ANA (Participante)
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
- UTHURRY WEINBERGER, CARLOS ANIBAL (Participante)
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO (Investigador principal (IP))
- PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)
- BENITO SAEZ, SANTIAGO (Participante)
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
- TESFAYE YIMER, WENDU (Participante)
- BAÑUELOS BERNABE, MARIA ANTONIA (Participante)
Ejecución: 01-01-2014 - 31-12-2016
Tipo: Nacional
Importe financiado: 84700,00 Euros.
- iMarina
ESTUDIO DE LA APTITUD ENOLÓGICA DE CEPAS DE SCHIZOSACCHROMYCES POMBE SELECCIONADAS
- BENITO SAEZ, SANTIAGO (Investigador principal (IP))
Ejecución: 03-09-2012 - 25-10-2016
Tipo: Interno
- iMarina
Técnicas Viticolas y Enológicas para la Regulación del Equilibrio Alcohol/Acidez y Protección de Color en Vinos Tintos
- BENITO SAEZ, SANTIAGO (Miembro del equipo de trabajo)
- PALOMERO RODRIGUEZ, FELIPE (Participante)
- TIENDA PRIEGO, PEDRO (Participante)
- GONZALEZ CHAMORRO, M. CARMEN (Participante)
- CALDERON FERNANDEZ, FERNANDO (Participante)
- MORATA BARRADO, ANTONIO DIONISIO (Participante)
- SUAREZ LEPE, JOSE ANTONIO (Investigador principal (IP))
Ejecución: 01-01-2009 - 31-12-2011
Tipo: Nacional
- iMarina
Desarrollo de Estrategias y Métodos vitícolas y Enológicos frente al cambio climático. Aplicación de nuevas Tecnologías que mejoren la Eficiencia de los procesos Resultantes
- Lissarrague García-Gutiérrez, José Ramón (Investigador principal (IP))
- SOTES RUIZ, VICENTE (Participante)
- JUNQUERA GONZÁLEZ, PEDRO (Participante)
- Garcia Garcia, Elisa (Participante)
- Peiro Gangoso, Emilio (Participante)
Ejecución: 01-01-2008 - 31-12-2011
Tipo: Nacional
Importe financiado: 14500,00 Euros.
- iMarina
Este/a investigador/a no tiene tesis dirigidas.
Este/a investigador/a no tiene patentes o licencias de software.
Grupos de investigación
-
Enología, Enotecnia y Biotecnología Enológica
Rol: Miembro
Perfiles de investigador/a
-
ORCID
-
Publons
-
Scopus Author ID
-
Dialnet id

